18/5 Söndagsvandring Björnamåla Julost
Vandringsledare: Lars Nilsson
Tema: Geologiska och kulturella minnesmärken.
Peter och Marita Bergqvist lät gästfritt vår bilkaravan parkera inom området. Marita inledde med att berätta om Sörgården.
Laila och Gun-Britt från Friluftsfrämjandet tog sedan över.
I mitten av 1800-talet bodde en man, som dragit sig undan samhället, i en grotta under en sten.
Palmqvists Grotta
Ett rejält vindskydd är uppfört vid stranden av Sörgölen.
Plats finns för ett 20-tal övernattare.
Vindskydd
På vägen till vårt huvudmål passerade vi Alborg, där grunden av ett nedbrunnet hus finns kvar. Så till slut efter en något strapatsrik vandring, kom vi fram till huvudmålet. Björnamåla Julost är en stor stenbumling som förts iväg med inlandsisen och strandat på en berghäll, med en minimal stödyta.
Björnamåla Julost
Efter välförtjänt fikapaus fortsatte vi genom blåbärsriset till efterhand bredare vägar, till startpunkten.
16/5 Resa till Roskilde
Vår del av Sveriges har en historia som är tätt involverad med Danmarks, och i Roskilde har en del för oss viktiga händelser utspelat sig.
För över tusen år sedan började Vikingar från främst Norge och Danmark sina erövringståg mot de Brittiska öarna och längre ner i Europa. I början av 1000-talet, då kristendomen vunnit intåg, hade erövringarna mer övergått till handelsförbindelser, och man behövde skydda sina egna bosättningar. Av den anledningen försökte man blockera infarten till Roskilde genom att sänka uttjänta skepp i farlederna. Dessa skepp blottlades vid omfattande utgrävningar 1962 och de bevarade delarna konserverades och återskapades i det sevärda Vikingaskeppsmuseet i Roskilde.
Kunniga guider stod beredda när vi kom, och gav oss en inblick i hur utgrävningarna utförts och om livsbetingelserna för dåtidens befolkning.
Skuldelev 2
Efter visningen väntade en god vikingatallrik och våra vänner från föreningen Norden Kalundborg, Ole Mortensen och Henning Fougt, berättade om föreningen och om nutida och forntida Kalundborg.
Roskilde Domkyrka är en del av Danmarks historia. 40 kungar och drottningar ligger begravda där. En del av dem var även regenter i Sverige.
Unionsdrottningens Margareta 1
Tid fanns även avsatt för att enskilt utforska innerstaden.
Lyckans Galoscher
Stort tack till resevärdarna Peter och Mona för en mycket trevlig utfärd.