Tillbakablick

14/4 Söndagsvandring, Hässeldalen

Vandringsledare Laila Brorsson
I de glest befolkade delarna i mitten av Blekinge, var samlingen för dagens vandring. På smala vägar vandrade vi förbi tomma stugor i oika stadier av förfall. Men också väl hållna hus, där det bodde människor som älskade stillheten mitt i naturen.


Mitt inne i den uppväxande skogen stannade vi vid grunden till en liten ladugård, som förvandlats till ett älgtorn, och ruinerna av ett bostadshus kunde skönjas. Platsen kallas i folkmun för Shvenabramahallarna, och var platsen där dagens vandringsledare var född.

Lite längre fram fanns en minnestavla över Ola Olsson, kallad Ola i porten. Han avrättades 1834 för att ha bragt en gårdfarihandlare om livet


17/3 Söndagsvandring, Salsjön, Runamo

Ledare: Lisbeth & Mats Wennergren,
Tema: Botanik, Historia & geologi
På årtets hittils varmaste dag vandradde vi iväg. Några vitsippor kunde redan ses. Så småningom kom vi in på Kongsliden. En smal grusväg som en gång var riksväg. Vägen övergick till en skogsväg, som stundvis gick över kala stenhällar. Vid fikastunden hade vi kommit fram till Runamo. I en smal diabasgång som trängt upp genom urberget hade uppstått sprickor, som med lite fantasi kude tydas som runor.

Vägen, eller stigen och ”runorna” finns beskrivna redan i Saxo Gramaticus skrifter från brjan av 1200-talet. Det är också belagt att Christian IV färdades på vägen. Debatten om runornas äkthet fördes genom århudradena ända fram till mitten av 1800-talet, då det slutligen konstaterades att det var naturliga sprickor.
På tillbakavägen kund vi se fyra Havsörnar cirkulera över våra huvuden.


20/3 Medlemsafton

Nya medlemmar från 2023 bjöds på kvällen.

Vårt program för den här kvällen var med musikern Jonathan Nilsson, som underhöll med ”Musik att minnas”.
Musiken blandade han med minnen från sitt liv. Musiken varierades mellan Sven Ingvars, Cornelius och solsång till inspelat storband. En bejublad föreställning.
Kvällen avslutades med servering av landgång, kaffe och kaka samt lotteri.


17/3 Söndagsvandring Mörrum, Tången

Ledare: Anders Brommesson.
Tema: Natur och industrihistoria.
Denna härligt soliga vårförmiddag vandrade vi utmed Mörrumsåns vackra dalgång. En del vårblommor kunde vi se, Snödroppar och Krokus naturligtvis, men även en Tibastbuske, Blåsippor samt Scilla i en backe.
Vid starten vid Tången berättade Anders om Bror Göte Persson, som var född i Tången. Han växte upp under knappa förhållanden och gick endast tre terminer i folkskolan, enligt egen utsaga. Trots allt lyckades han starta en fabrik, i Oskarshamn, för att göra lastbilshytter. Den har i dag över 1000 anställda. Dags för ett minnesmärke över denne intressanta person. Problemet är bara att ingen vet var i Tången Bror Göte bodde.

3/3 Söndagsvandring Ekfors, Bräkne Hoby

Ledare: Ann-Charlott Johansson, 0708 34 53 68.
Tema: Botanik &; Geologi.

27/2 Årsmöte, Folkets Hus

Kvällen inleddes med underhållning av Musikskolan som bjöd på sång och musik med tvärflöjt och gitarr.
Årsmötet leddes förtjänstfullt av Nils Ingmar Thorell
Kaffe och semla avslutade kvällen.



4/2 Söndagsvandring Nytorpet

Ledare: Gunnar Pettersson Tel: 070 843 04 68.
Tema: Kulturhistoria, Södra Hoka & Botanik.


10/4 Cafe’Nordenkväll Intressanta kvinnor i Karlshamn

Anki Hansson berättade om några av de kvinnor som uträttat minnesvärda saker, trots de begränsningar som kvinnor tidigare hade i yrkeslivet.


13/2 Nordjobb

Jobb och Rekryteringsmässan i Olofström, hölls den 13 februari. Påpassligt fanns två Nordenmedlemmar på plats för att informera
om Nordjobb. Många ungdomar stannade till vid montern för
att få veta mer om möjligheten att få pröva på jobb i de andra
Nordiska länderna


10/2 ARLÖVSREVYN

Skrattfest på Skånes största revy.
En god middag på Hurva Gästgiveri gjorde alla på gott humör innan den eminenta föreställningen. Och fikan efteråt, på samma ställe fick alla att känna sig nöjda med dagen.


4/2 Söndagsvandring Munkahus/Stärnö

Ledare: Monica och Lars Olsson
Tema: Botanik och geologi.
Samling vid ruinen av det som en gång varit Villa Solhem. Rundturen i Kraftverkets skugga, förde oss förbi platser där flera andra vackra villor med ståtliga trädgårdar uppfördes runt sekelskiftet. Framför allt stenindustrin förde med sig ett stort välstånd till bygden. Vid mitten av 1900 talet kom området under Kraftverkets och kommunens ägo, och med argumentet att driftkostnaden var för hög revs eller brändes husen.
Dagen till ära var det kommunkamp i fågelarträkning. En ståtlig gammal havsörn kunde ses sväva utmed kusten.
23 glada deltagare trivdes i det småregninga vädret.

31/1 Cafe’Nordenkväll MJÄLLBY AIF


Klubbchef Jacob Lennartsson berättade med ord och bild om denna Europas minsta elitfotbollsklubb. En fascinerande berättelse om hur man med begränsade resurser lyckas hålla sig kvar i elitserien och hur man planerar att stanna där för lång tid framåt.

21/1 Stadsvandring Karlshamn

Ledare Tord Åkesson
Tema: Kultur och arkitektur
18 personer deltog i ett gråkallt Karlshamn med fika på ett varmt kansli.

17/1 Cafékväll, Ekenbergs Auktioner

Jenny Ekenberg berättade om trender och utveckling på auktionsmarknaden

2023

18/12 Musik från Orgelläktaren

Även i år fick vi njuta av vacker kyrkomusik med Mari Sundås, organist, som hälsade oss välkomna redan kl. 17.30 på glögg och pepparkaka.


13/12 Café Norden, Luciakväll med Hällaryds damlag

Traditionellt Luciafirande där Hällaryds damlag stod för lussandet.


9/12 Adventskaffe

Vi bjuder på kaffe med kaka på kansliet klockan 11-13.00.
Välkommen upp för en pratstund!


1/12 Adventskväll

Advents ankomst firades på Seniorernas hus. Gästerna välkomnades med glögg innan underhållningen började. I år var temat ”Glädjefyllda julsånger” med Kristin Eriksson. Efter paus ned en god skinkmacka och pepparkaka fortsatte underhållningen en stund till.


22/11 Cafe’Nordenkväll
Från Stilleryds gård till dagens Karlshamns hamn

Pär Carlsson och Peter Samuelsson, från Karlshamns hamn, berättade om hamnen och industriområdet, dess historia, utbyggnader, fraktgods, persontrafik, om framtidens kommande expansioner mm. En hamn med väldigt stor potential.
Ett ämne som intresserade många. Lokalen var fullsatt.


19/11 Söndagsvandring, Karlshamn, Väggarundan Strandpromenaden

Ledare: Tord Åkesson tel. 076 247 80 07 och Britt Kilsäter tel. 070 659 31 06.
Dessutom guidade Karin Ohlsson Karlsson och Birgitta Olsson oss om Yttervägga.


11/11 MY FAIR LADY
PÅ KRISTIANSTAD TEATER

5/11 Söndagsvandring, Nytorpet

Vandringsledare Gunnar Petterson

25/10 Cafe’Nordenkväll Bildspel längs Mieån förr och nu, del 2

Kaj Johansson, berättade och visade bilder från gamla tiders Karlshamn, och jämförde mot nutid. Bilderna väckte till liv minnen hos de som bott länge i staden och vi andra häpnade över den utveckling som skett.

22/10 Söndagsvandring, Slänsmåla Getgård

Vandringsledare Anders & Lisbet Brommesson
Att geten var ett viktigt husdjur i Norden i äldre tider framgår bland annat av dikter i Eddan. Den har beskrivits som den fattiga människans ko, och är oöverträffad som hjälp till att hålla landskapet öppet. Dagens vandring tillbringades till stor del på getgården Framtida Bruk Förutom att klappa de gulliga getterna fanns olika getmjölksprodukter att inhandla. En promenad på en gammal trädbevuxen landsväg medan Anders med jämna mellanrum berättade skrönor om längesedan timade händelser, avslutade dagen

18/10 Historisk resa i österled

Reseledarna Kaj Johansson och Leif Olsson satte genast igång med att berätta om alla platser vi passerade. Efterhand gled berättelsen in på ett mera historiskt plan. Skillnaden i kultur mellan västra och östra Blekinge beroende på att den västra delen hade svårt att frigöra sig från den Danska tiden. Skiljelinjen finns vid den mycket gamla och vackra Vierydsbron.
Resten av historien finns här.

11/10 Cafe’Nordenkväll, Rapport och bilder om Blekinges submarina kulturarv.

Marinarkeolog Mikael Björk från Blekinge Museum berättade om ett antal gamla vrak, bl a Gripshunden från 1500-talet samt om pålspärrar i Blekinges skärgård som kan dateras till 1000- talet.

8/10 Söndagsvandring, Edstorpaviken

Vandringsledare Ann-Charlotte Johansson som anlitat den mycket kunnige guiden Claes Lindén

Vi startade i tanken för fera miljoner år sedan, och fortsatte fram genom Istiden tills de första människorna vandrade in.
Samtidigt förflyttade vi oss genom lövskog som genom en naturmedveten markägare blivit mycket varierande.

Stenålderns jägare och samlare övergick till vikingatidens odlade marker, hejor och täppen.

Men utvecklingen gick framåt, och plötsligt fanns ett stort behov av gatsten. Och sten fanns det gott om i Blekinge, och arbetskraft fanns också. Bygden fick ett halvt sekel av ekonomiskt uppsving

27/9 Cafe’Nordenkväll,
L.O. Smith

Kristian Andersson från Karlshamns museum berättade om brännvinskungen L.O. Smith

24/9 Söndagsvandring Nytäppet-Blåduveberget

Dagens vandringsledare Mats och Elisabet Martinsson, överraskade som vanligt och började ned att bjuda på hemodlade hasselnötter och nypressad äppeljuice.

Mats och hans anfäder har bott i området i flera generationer och han berättar levande om var det fordom funnits hus där avlägsna släktingar bodde. Namn som Kakamohejan och Dammhejan nämndes, samt det alltid återkommande Prekambriska Peneplanet. Agitatorstenen, som nu ligger omgiven av tät vegetation, låg förr i utkanten av en åker. Från den förkunnades socialismens fördelar för stenarbetarna.

Länsmansgropen är del av en uråldrig förkastningsspricka som sträcker sig från kusten och upp i Småland.


13/9 Cafe’kväll, Hiskeliga historier.

Elisabet och Mats Martinsson berättade och visade bilder från resor till Spetsbergen.


10/9 Söndagsvandring, Svalemåla och Gyön

Från bronsålder till nutid.
Vandringsledare, Kerstin och Leif Olsson
En snabb förflyttning i tid, till bronsåldern, blev möjlig
genom en förflyttning i naturen till Båknaberget. Under en stor
stenhög begravdes hövdingen av Svalemåla för 3.500 år sedan.
En underbart vacker plats för en grav.

På väg till nutiden passerades Steket. En grund vik som fordom
stängdes av med pålar och ris likt en stor ryssja. När fisken sedan
lurades in kunde den inte hitta ut och var lätt att håva upp.
För att anknyta till nutiden passerade vi Gyön. Många personer, som betytt mycket för Sveriges utveckling och Sveriges anseende i världen, har haft anknytning till platsen. Leif berättade om dessa och om historiska händelser de varit del av.


30/8 – 1/9 Långresa till Värmland

Klicka här för hela historien


27/8 Söndagsvandring, Prästslättens förskola, Lingonbacken och Markastugölen

Vandringsledare Monica och Lars Olsson
En vandring i en tätortsnära naturlig omgivning.


19/7 Kväll på Skottsberska Gården

Så är vi igång med Östersjöfestivalen! Stämningsfull musik av Karlshamns musikkår med dir. Lena Larsson och underfundigt kåserande av konstnär Signar S. Bengtson gav alla 155 åhörare glada leenden på väg ut i kvällen.




16-17/6 Vandringsresa till Skåne

Föreningen Nordens vandring på Österlen började på Piratensparkering. Vi vandrade ca 7 km i solsken och kom sen fram till Havängs vandrarhem. Efter den här vandringen var det underbart med bad i havet nedanför vandrarhemmet. Vattentemperaturen låg på ca 17 grader. På kvällen hade vi en trevlig gemensam middag med mat och dryck som vi hade tagit med.
Nästa dag gick vandringen från Haväng till Kiviks musteri. Det var en längre vandring men vi klarade av det hela utan regnet som kom när vi åkte hem. Ledare för denna verkligen härliga och trevliga vandring var Gunnar Pettersson.


Fotograf: Lena Ljungberg

6 juni SVERIGES NATIONALDAG

Firades i Rosengården. Samling skedde på stortorget vid Rådhuset. . Föreningen Nordens medlemmar gick med i flaggparaden mellan torget och Rosengården.


3/6 Brunnsparken, Ronneby.

En vandring i Brunnsparken då Rhododendron blommar.
Föredrag om danska spår i Blekinge bl.a. i arkitektur och Ronnebys museiplaner.
Lunch på Wienercaféet
På eftermiddagen båttur till centrum för stadsvandring
En aktivitet ledd av föreningen Norden Karlskrona/Ronneby

31/5 kl.17:00
Blomstereftermiddag

Stort tack till Elisabeth och Mats för att vi återigen fick njuta av den praktfulla trädgården och ta del av nyttiga råd och tips.


28/5 Söndagsvandring Nättraby, kulturstig. Utgår, Ersättes av Vandring Vettekulla, Tegelbruksviken, Lindeborgssjön

Vandringsledare Mats Martinsson tel 070 395 65 31
Kultur och naturvandring med fågelskådning.
12 personer deltog, trots att det var mors dag.


22- 28/5 Magiska Island med vulkan-och glaciärspaning

14/5 Söndagsvandring Buskelund, Mörrum.

Vandringsledare Margret Carlsson
Kulturvandring i lövskogen väster om Mörrum, med träden ljusgröna och vädret vackert. Området var en ny bekantskap för de flesta i gruppen.

7/5 Utflykt till Demånes Värld

Uppskattat besök till Susanne Demånes värld.
Rundvandring bland honjävlar, prinsessor och andra sagoväsen.
Medhavd fika intogs i den intilliggande caféträdgården.

30/4 Söndagsvandring Boafallsbacke, Jämshög

Vandringsledare Maria Berglund med assistans av Lars Nilsson .
Vi samlades vid Pieoda naturreservat. Vandringen inleddes lätt med en lång utförsbacke ner till Halens strand, där vi på motsatta sidan kunde se Alltidhult, som var Harry Martinsons hemtrakter.
På den mera krävande hemvägen stannade vi och intog en stärkande fika vid en äng med milsvid utsikt över Halen. Maria stannade med lämpliga intervall och berättade om naturen och om Harry Martinsson. Första versen av Martinssons dikt ”Längtan till Alltidhult” deklamerades och hela den tonsatta dikten spelades på en enkel mobiltelefon


26/4 Cafe’kväll, Getmejeriet i Slänsmåla.

Claire och Nils Sjöström lämnade Stockholms innerstad för att starta ett gårdsmejeri med getter i Slänsmåla, en liten by norr om Svängsta. De berättade om sitt livsverk. Möjlighet fanns att se deras produkter och eventuellt köpa.
Ostkaka med sylt och grädde serverades till kaffet denna kväll.

16/4 Söndagsvandring Komperskulla, Hemsjö.

Vandringsledare Anders Brommesson, hälsade oss välkomna till Komperskulla slåtterängar. Bevarandet av den artrika floran har skett tack vare Ryssapellen, som var ett gammalt original med en omvittnad slagfärdighet. Historierna om honom är många och vi fick några av dem berättade för oss.


Ryssapellens påskliljor är ett populärt besöksmål.


En vacker vägskylt står vid vägkanten

12/4 Cafe’kväll, Blekinges vattendrag.

Föredrag om sjön Miens betydelse för bl.a. Karlshamn, samt den nationella planens påverkan på vårt gemensamma dricksvatten. Sven-Olof Karlborg, ordf. i Miens vattenråd och fiskevårdsförening berättade för oss.

2/4 the PHANTOM of the OPERA

Musikal på Kristianstad teater

2/4 Söndagsvandring, Allböleleden, Eriksberg Västra udden

Vandringsledare Mats Martinsson och Lars Olsson
Kustnära vandring där Mats med inlevelse berättade om torpen som fanns när han var ung, och som endast finns som ruiner idag. Strandängarna som förr betades av mjölkkor, är nu beväxta med lövskog.
Vandringsleden som ingår i Arc56 är nyligen upprustad. Bl a med en ny brygga över draget, viken som förr var en plats där man drog båtar förbi den fruktade Allbölepassagen.


Efter denna viken ändrar naturen karaktär och leden går upp och ner över bergsknallar. Den efterlängtade fikapausen avnjöts på en solig vindskyddad rastplats, innan vi fortsatte till vändpunkten, Käringberget. Platsen sägs ha fått sitt namn efter fiskarhustrurna som samlades där för att spana efter sina hemvändande män.



28/3 BRÄNNVIN, BILAR OCH BAJAMAJOR

Dagsresa till Gränums bränneri, Volvo i Olofström och Iföverkens museum i Bromölla.

9/3 Medlemsafton

Torsdagen den 9 mars på Folkets Hus kl. 18.00
Visor – så in i Norden” med nordisk musik!
Leif C Thuresson tog oss med på en musikalisk resa genom de Nordiska länderna.
En trivsam afton då vi serverades kaffe/ te med landgång och kaka.
Nya medlemmar från 2022 var inbjudna.

19/3 Söndagsvandring, Guemåla

Vandringsledare Ann-Charlott Johansson och den för dagen inkallade Hans Nilsson, Tog oss med på en vandring där de flesta aldrig varit förut. Vi fick se Väktaren över Guöviken,



och fick berättat om alla lasta-platsaer, där fordom sten utskeppades.
Hans berättade om alla små torp som vi passerade, innan fikarasten vid Eriksbergs entre.
Vandringen fortsatte sedan i stenig natur över det Prekambriska pennoplanet.

5/3 Söndagsvandring,Norra Bräkne-Hoby

Strångamåla dansbana under 100 år
Vandringsledare Leif Olsson, berättade under vandringen om dansbanans historia, om olika ortsnamns uppkomst och om händelser i bygden som förde oss tillbaka ända till 1500 – talet




19/2 Söndagsvandring, Elleholm Mörrum

Information och utbildning för att vi skall lära oss att använda ”hitta ut kartorna”
Bo Jansson från Stigmännen, delade ut kartor och berättade om Hitta Ut rörelsen.
Vandringsledare var Lars Olsson
39 intresserade medlemmar deltog

Deltagare vid söndagsvandring Elleholm 23-02-19
Foto Gunnar Nyström



14/2 Årsmöte, Folkets hus B-sal.

Mona Fröhling hälsade välkommen till avdelningens 76:te årsmöte.
Innan årsmötesförhandlingarna underhöll delar av Musikskolans ungdomskör.
Förhandlingarna leddes av Nils Ingvar Thorell.
Som avslutning serverades på kaffe med semla.

Föreningen Nordens generalsekreterare, Josefin Carling, kunde tyvärr inte närvara på grund av sjukdom.


Lördagen den 11 februari
ARLÖVSREVYN

5/2 Söndagsvandring Slättanäs, Listerby

Fornåkrar och fågellivet i Vessviken

Vandringsledare Monica & Lars Olsson tfn 0709-39 85 60.


1 februari Café Norden ”Hur hjälper man ett barn som blivit sålt av sina föräldrar?”

Pingstpastor Fredrik Olsson
berättade om sina upplevelser i Moldavien.

22 januari Stadsvandring KONST i Karlshamn

Vandringsledare Monica Olsson tfn 0709-39 85 60.
En uppskattad uppvisning av Karlshamns många offentliga konstverk

18/1 “Den ofrivilliga författaren”

Bibbi Brorsson
berättade egna minnen från Hällaryd och Åryd.

19/12 Musik från orgelläktaren

Vi fick åter njuta av vacker orgelmusik i Karl Gustafs Kyrka.
Organist Mari Sundås satt vid orgeln


14/11 LUCIA

Traditionsenligt Kom Lucia och hälsade på.
Hällaryds damlag bjöd som vanligt på stämningsfull sång.
Efteråt serverades kaffe och Skinksmörgås


10/12 Adventskaffe på kansliet

Lördagen den 10 december bjöd vi på kaffe med tilltugg på kansliet


4/12 Söndagsvandrig, Sternö Karlshamn

Vandringsledare Monica & Lars Olsson tfn 0709-39 85 60.
Denna årets sista vandring lockade endast 13 deltagare. Många aktiviteter drar vid denna årstiden

2/12 Julfest

Föreningen Norden Karlshamn/Sölvesborg bjöd på Julfest.
Vi träffadess på Halda Kvarnen för att äta en god julbuffé och
njuta av musik med Jens U. Nilsson. Jens är sångare och
gitarrist med stor bredd i sitt musicerande. Hans egen­
skrivna musik finns på streamingtjänster, t. ex Spotify och
Youtube.
Alla hade med sig en julklapp, gärna något
egentillverkat hantverk, mat eller dryck.


30/11 ”Gamla Karlshamnsprofiler”

Kristian Andersson
från Karlshamns Museum kåserade om kända Karlshamnare.

JULMARKNAD PÅ KALMAR SLOTT
Lördagen den 26 november

I år besökte vi Kalmar slotts julmarknad.
På resan dit berättade resevärden Mona om slottets historia, om Kalmarunionen och drottning Margareta.
Marknaden har ca 80 utställare inom slöjd och hantverk med möjlighet till inköp. Förutom dessa deltar utställare inom matbranschen.
Efter besöket på slottet gjorde vi uppehåll på ca två
timmar inne i Kalmar.

20/11 Tången, Mörrum

Vandringsledare var Lisbet & Anders Brommesson
Endast 13st mötte upp denna kalla söndag

15/11 NORDISKA LITTERATURVECKAN V. 46

Om ondskans tid i Norden
Författaren och historieprofessorn Dick Harrison berättar utifrån sin senaste bok ”Ondskans tid om häxprocesser och trolldomsförföljelser i Norden under 1500- och 1600-talen”.

Cafe’Nordenkväll den 9 nov

Kostrådgivning med Louise Bergenrup hälsocoach och kostrådgivare mm
Louise vill få oss att må bra och ger oss sina bästa tips på kost, som får dig att må ditt bästa jag

6/11 Nytorpet

Vandringsledare var Anna Book
Endast 9st mötte upp denna regniga söndag

6/11 Anastasia, musical på Malmö Opera

26/10 Medlemsafton

Den sjungande floristen
Vår gäst för den här kvällen var Roland Johnsson, ”Blåklintens blommor” som band blombuketter och underhöll. Vi serverade landgång, kaka plus kaffe/te.

23/10 Halen, Olofström

Vandringsledare Maria Berglund/Lars Nilsson 070-2679915
En vandring i Halens naturreservat

9/10 Laxaleden, Svängsta

Vandringsledare Margret Carlsson .
En vandring på båda sidorna av Mörrumsån med utgångspunkt från Gamla Brandstationen i Svängsta

5/10 Cafe’Nordenkväll
Vardagsjuridik med Lars-Göran Sandén.

Vem hjälper dig om du blir sjuk och inte kan ta hand om dina egna ärenden? Det är du som avgör vilken fysisk person som ska företräda dig. Om Framtidsfullmakt, testamente mm.

Lördagen 1/10 Kulturnatt

Under Kulturnatten hade Konstcirkelns medlemmar utställning i Föreningen Nordens lokaler.
Vi bjöd på kaffe med kaka!

25/9 Stilleryd – Kofsa

Vandringsledare Monica & Lars Olsson.
Vid direktkörning, Parkering Stilleryds badplats/ Camping.

Onsdag21/9 Cafékväll
Nobelpristagaren och modellbyggaren.

Besök på Karlshamns museum med guidning av Leif Olsson
och Göran Lindgren. En utställning med fartygsmodeller inspirerade
av Harry Martinson och byggda av modellbyggare
Karl Albin Strömberg i Karlshamn och den vänskap som uppstod
mellan dem.

Gö, Ronneby den 11 september

Vandringsledare Ann-Charlott Johansson tfn 0708- 34 53 68
En vandring från parkeringen vid Badplatsen Gökalv. I ett kustnära landskap med massor av gamla ekar och mulmholkar samt många andra Ädellövträd, lotsade Lotta oss säkert fram på små och stora stigar.

RESA BLAND PIRATER OCH GENERALSEKRETERARE
Torsdagen den 25 augusti

En solig torsdagsmorgon började vi resan i en fullsatt buss. Leif berättade på vägen om Fritjof ”piraten” Nilsson. I Piratenmuseets trädgård i Vollsjö dukade vi upp den medhavda förmiddagsfikan, medan de kunniga guiderna berättade om piratens liv och författarskap. guidningen fortsatte sedan inne i museet där också böcker fanns att köpa.
Ales stenar, är en mer än 1 000 år gammal fornlämning, som nås genom en promenad uppför en brant stig från det lilla fiskeläget Kåseberga. Efter denna ansträngning smakade lunchen utmärkt på en av restaurangerna som numera har ersatt fiskenäringen.
Den soliga morgonen har nu förmörkats av tunga dimmoln och lätt duggregn börjar falla.



Dag Hammarsköld, FNs tidigare generalsekreterare, köpte gården Backåkra, där han ämnade tillbrimga tiden efter FN-uppdraget. Tyvärr blev hans liv allfrör kort. Gården har nu blivit ett museum, och där berättade en kunnig guide om hans liv .På hemvägen fick vi eftermiddagsfika på Hylkegården och därefter ett kort besök i Knäbäckshusen.


20/7 Kväll på Museigården

Östersjöfestivalen invigdes traditionsenligt på Museigården. Vädret visade sig från sin ljuvliga sida och den fulltaliga publiken lyssnade andäktigt. Kvällen blev mycket stämningsfull. Konstvetaren Christine Lindqvist kåserade initierat om konstnären Per Hasselberg, som gjort sig känd av Snöklockan ( på Stadsteatern) och Grodan bl a. Kåseriet varvades med blandade musikstycken av Musikkåren under ledning av Lena Larsson, som överraskades av en kupp när sista stycket skulle spelas. Lena gjorde nämligen sitt sista framträdande som dirigent för musikkåren. Tack för alla åren!

Nationaldagen den 6 juni

Samling skedde på torget vid Rådhuset. Föreningen Nordens medlemmar gick med i flaggparaden till Rosengården där firandet av Nationaldagen skedde med musik och tal

Blomstereftermiddag
Fredagen den 1 juni kl.17:00

Den sedvanliga blomstervandringen hemma hos Mats och Elisabeth, skedde i år lite tidigare än vanligt. Pionerna hade in riktigt börjat blomma. I stället fick vi titta mer på de tusentals övriga växterna som finns i den stora trädgården. Värdarna berättade glatt och gav tips och råd om hur man ska pyssla om sina växter.
Tack till Mats och Elisabeth för att vi fick komma i år igen.

Blomstervandring Tosteberga och Gyetorpkärr
Måndag den 30 maj

Vandringsledare Birgitta Book tel 070-616 12 99

Söndagsvandring, Tjärö
Söndagen den 22 maj

Vandringsledare Leif Olsson tel. 073-36 18 718

Resa till Bjärehalvön

Fredagen 20 maj kl 07.00 åkte vi mot Bjärehalvön i Skåne
Guidning på Birgit Nilsson museet i Svenstad Västra Karup nära
Båstad i Skåne. Både personligt och med hörlurar. Därefter åker vi till
Hovshallar som ligger i ett stenigt naturreservat. En god lunch intogs i restaurangen med storslagen utsikt över kattegatt.
Färden gick vidare mot Norrvikens trädgårdar, där vi på egen hand tittade på omgivningarna. En del hann med att dricka kaffe och bakelse, i orangeriet. Skåneresan avslutas med att åka till Skottorps mejeri, där de som önskade gjorde inköp av ost.
Reseledare var Britt Kilsäter

Blomstervandring Näsudden Tisdagen den 17 maj,

Vandringsledare var Birgitta Book

Blomstervandring Kjugekull
Måndagen den 9 maj

Vandringsledare var Birgitta Book

8/5 Vandring och kulturresa
Alnarp

Söndagen den 8 maj ledd Mats Martinsson, hortonom, en resa till Alnarp där han guidade oss i den stora vackra Alnarpsparken, på Lantbruksmuseet och. Mats känner mycket väl till området, då tre år av hans utbildning skett på Alnarp. Vi fick också berättat för oss om den Nordiska Genbanken

Förmiddagsfikat intogs på gräsmattan framför slottet.
Lunch intogs på Borgeby Slott.
Eftermiddagskaffe på Solnäs gård, Kiviks Musteri med gårdsbutik, i Fjelie väster om Lund.

Cafékväll den 27 april. Historien om Drottninggatan

Göran Lindgren och Rolf Bengtsson från Karlshamns Museum berättade om och visade bilder från Drottninggatan i Karlshamn för länge sedan.

Söndagsvandring Persgärde, Hällaryd den 24 april

Vandringsledare Ann-Charlott Johansson tel. 070-8345368
Från parkeringen vid sågverket vid utloppet av Treasjön, ledde Lotta oss på en vandring runt Persgärde naturreservat. Stopp för fikarast blev det vid Norra Öllesjöns rastplats på Blekingeleden. 29 personer deltog.

Stadsarkitekt Emina Kovacic den 13 april

På gång i Karlshamn

Blomstervandring den 13 april Stiby Backe

Vandringsledare Birgitta Book Tel: 0706161299

Saxemara, Ronneby den 10 april

Vandringsledare Monica & Lars Olsson tel. 070-9398560
Vid direktkörning, samling Saxemara Kyrka.

7/4 Kulturresa i Vilhelm
Mobergs fotspår

Det är nu drygt 120 år sedan författaren Vilhelm Moberg föddes.
Vi gör en resa i denna genuint småländska trakt och ser lite
av verkligheten bakom böckerna!
Vi åker på Utvandrarnas väg till Emmaboda. Där möter vår
Mobergguide Ulf Nilsson som är med oss hela dagen.
Vi besöker Klasatorpet i Långasjö, Utvandrarfilmens
”Korpamoen”. Kaffe, lite om filminspelningen och visning
av torpmiljön. Den som vill kan prova Kristinas gunga!
Åkerby vägskäl där utvandrarna möttes för att påbörja den
långa resan.
Ljuders kyrka där vi får höra om både Mobergs
”oppdektade” figurer och verkliga utvandraröden.
Lunch på Moshults vandrarhem, ”Mobergare” (= pannbiff)
med kaffe och kaka
Mobergs gamla skola där han fick sänkt sedebetyg – senare blev det titeln på en av hans böcker!
Bjurbäcken där Moberg föddes i en miljö som för tankarna till Raskens.
Kort besök på Skrufs glasbruk med genuint hantverk och fynd i fabriksbutiken.
Duvemåla med Kristina som staty – men har hon funnits? Svaret på det och även andra intressanta
historier får vi höra. Vi avslutar med kaffe.
Beräknad återkomst Karlshamn vid 18-tiden.
Pris: 800 kronor. Ingår bussresa, guidning, fika och lunch.
Resevärd Kaj Johansson 070-680 39 10
Anmälan till kansliet 0454-394 90 eller e-post senast den 25 mars.
Välkommen med på en omväxlande resa med natur- och kulturupplevelser.

Söndagsvandring den 27 mars
Vettekulla, Karlshamn

Vandringsledare Per-Gunnar Persson
Samling på Vettekulla Gård

Cafékväll den 16 mars
Hällaryds skärgård i ord och bild

Jonas Lindström berättade och visade bilder från sin bok.

Söndagsvandring, Ellestad och Sandvik, Karlshamn den 13 mars

Vandringsledare Mona Fröhling tel 070-9227249

Medlemsafton- Gästabud
den 2 mars

Vissångaren Leif C Thuresson undrhöll
Eter den långa tiden med pandemin och oroligheter i vår omvärld, fick vi koppla av en stund med
kända och okända visor på temat ”Kom ska vi tycka om varandra – eller inte”, varvade med sedelärande historier
Bildspel från året som gått visades.
Nya medlemmar från 2019, 2020 & 2021 var inbjudna.
Landgång & kaka plus kaffe/te serverades.


Stadsvandring Sölvesborg den 27 februari

Vandringsledare Bodil Tångefjord tel 070-6942003
Samlingsplats för de som kör direkt är Tingshuset i Sölvesborg.
Vi kommer inte att gå in i Tingshuset, men titta gärna på YouTube för att få veta lite mer: Lister Härads Tingshus 100 år eller: Gunnar Asplund, Lister Härads Tingshus, Sölvesborgs kommun

18/2 Årsmöte
Folkets Hus B-sal

Stadgeenliga ärenden. Motioner skall vara inlämnade till Nordens kansli på Ronnebygatan 15, eller till
karlshamn.norden@telia.com senast den 4 februari. Vi bjuder på kaffe och semla.
Musikskolan kan inte komma pga sjukdom. I stället kommer visans vänner, Lars Jerrhag med basist att underhålla.
Missa inte detta! För beräkning av förtäringen är vi tacksamma för anmälan till kansliet eller via
e-post senast den 11 februari.

Djurtorp, Åryd den 13 februari

Vandringsledare Mats Martinsson tel 070-3956531

Samling sker vid nedre delen av CityGross parkering kl. 09:30.
Samåkning sker efter enskild överenskommelse.
Egen fika medtages!
Beräknad tid för vandring ca 2,5 tim
För de som kör själva är vägbeskrivningen:
Kör vägen från Märserum mot Halahult, ca 1 km.
Vi skall samlas på parkeringen på Törneryds Byggdegård.
Den ligger på höger sida ovanför en backe.
Våra guider heter Gertrud och Per-Ivar Ivarsson i Tockarp.

Vettekullas historia den 2 februari

Per-Gunnar persson berättar och visar bilder och föremål som minner om Vettekullas historia.

Stadsvandring i Karlshamn den 16 januari

Vandringsledare Thord Åkesson tel 076-2478007
Välkomna på Stadsvandring söndag 16 januari kl 09.30, samling CityGross, vi lämnar bilarna och går en liten vandring. Vi tar fikapaus vid Gamla Vattentornet.

Rundresa på Bornholm
25 -27 september 2021

Årets långresa ställdes till Bornholm. På färden dit tränade vi på de lite ovanligare danska och bornholmska orden.
Till denna ö välkomnades vi av Nordens Bornholmsavdelnings ordförande Ivar Lärkesson som berättade om olika historiska platser i Rönne.
Niels Chresten Andersen, en entusiastisk Bornholmsvän, var gäst vid middagen och höll ett anförande om ön och om samarbetet mellan regionerna i östersjöområdet.


Under fyra dagar reste vi sedan kors och tvärs över ön under ledning av guiden Birgitte.
Hammershus år Nordeuropas största medeltida borgruin. Fram till 1525 talet var borgen säte för ärkebiskopen i Lund, som ju då var danskt.


Från Gudhjem går det färja till Ärtholmarna, Christiansö. Vid morgonturen radar den lokala sångkören upp sig och sjunger några sånger. Vid infarten till Gudhjem ligger museum för konst och kultur. Delar av museet var tidigare järnvägsstation. Den sista biten av Bornholms järnväg lades ner 1968.
Österlars Rundkirke är den äldsta av Bornholms fyra rundkyrkor och stammar från 1400-talet. Namnet härstammar från St Laurentius. Den användes både som kyrka och som försvarsanläggning.


Fisket har alltid utgjort en stor del av Bornholms näringsliv. När fisken försvann i slutet av 1980 talet blev det kris för fiskeindustrin och många fick skola om sig. Befolkningen sjönk från över 47000 invånare till under 40000. idag har många börjat flytta tillbaka, och invånarantalet håller långsamt på att öka. Som ett minne från storhetstiden finns fortfarande många rökerier kvar. Ännu fler är de karakteristiska skorstenarna som finns på många hus i fiskelägena.


Ett besök på någon av rökeriernas restauranger är ett måste. För vår del besökte vi Snogebaek Rögeri som serverade en buffe bestående helt av fisk i alla tänkbara former.


Förutom rökerier finns en del mikrobryggerier. Svaneke Brygghus är ett sådant som vi besökte. Efter avsmakning av tre sorters öl, severades fat med smörrebröd. Bryggaren Morten berättade om öl i allmänhet, om olika öltyper och om hur ord kan ha olika betydelser, på de Nordiska språken.
I utkanten av Svaneke finnst ett vattentorn ritat av den berömde arkitekten Jörn Otzon.

Tid fanns avsatt för egna promenader i de små pittoreska fiskelägena. Där finns gott om konsthantverk, som glasblåseri, keramik, textil och måleri.
Ett stort tack till reseledarna Mona och Lars för allt arbete som lagts ner under flera års tid.
Text: Lars Nilsson Bild: Bodil Tångefjord



Våra studiecirklar och kulturarrangemang genomförs i samarbete med