Värmland

Vår långresa till Värmland

En tidig morgon i slutet av augusti samlades 51 personer för att ge sig ut på årets långresa till det vackra Värmland.

På vägen stannade vi till vid Varnhems klosterkyrka, utanför Skara.
Området runt kyrkan visar de första spåren av kristendomen i Sverige och kyrkan uppfördes av cisterciensermunkar med början år 1150. Fyra svenska medeltida kungar ligger begravda här.
Efter en brand som skadade kyrkan lät Birger Jarl restaurera den och ligger också begravd här tillsammans med sin andra hustru, den danska änkedrottningen Mechtild. Ett äktenskap avsett att förbättra de nordiska relationerna

Dahlior
Dahlior

Efter denna historielektion och en god sopplunch blev nästa mål Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård. Denne nationalskald har gett ut en mängd folkkära diktsamlingar, Men livet kan vart hårt för en känslig poet, och han vistades flera år på olika behandlingshem. Om poetens liv och dikter berättade och sjöng en inspirerad guide. På herrgårdens övervåning finns många minnesföremål och tavlor med utvalda dikter. En vacker trädgård omger byggnaden.

Andra dagen startade tidigt med besök i den vackra Rottneros park. En rik blomsterprakt och verk av många kända konstnärer väntade. Den tillhörande herrgården och flyglarna säges vara modell till Selma Lagerlöfs Ekeby i Gösta Berglings Saga.

På andra sidan Frykensjön är Selma Lagerlöfs Mårbacka belägen. Byggnaden är bevarad i samma skick som det var vid hennes bortgång. Även här tillhör en vacker trädgård.

Som avslutning besöktes Klässbols Linneväveri. Företaget drivs nu av den tredje generationen och har sedan 1970 varit leverantör till det Svenska hovet.

Hemresan började med en rundtur i Karlstad. Många berömda personer har bott i staden. Särskild uppmärksamhet ägnades Sola i Karlstad.

På Lars Lerins utställning kan man tillbringa många timmar och ändå hitta något nytt. Men för att få riktig behållning behövs någon som förklarar konstnärens olika skeden i livet.

För att orka med resan ända hem, intogs en god ost och pajbuffé på Falbygdens Osteria. Många passade på att köpa med sig några ostar.
På alla ställen fanns duktiga guider, som berättade inlevelsefull och kunnigt om sevärdheterna.
En minnesvärd resa och ett stort tack till reseledaren Britt, som lagt ner många timmar för att hitta alla intressanta sevärdheter